Tähtäimessä kesätyöt? Tällaista meillä oli viime kesänä

Varma kesän merkki ovat harjoittelijat, joita rekrytoimme vuosittain työmaille ja toimipisteille ympäri Suomen. Haastattelimme kesätyöhaun kynnyksellä viittä harjoittelijaa ja pyysimme heitä kertomaan kokemuksistaan. Tässä Mallan, Aleksin, Sakun, Valtterin ja Jeren mietteitä kesästä 2016.

– Oli hienoa huomata, että meihin nuoriin luotetaan ja meille annetaan vastuullisia tehtäviä, sanovat Aleksi Niemelä ja Malla Sipilä. Kuva: Heidi Liljeblad.

Näitä kysyimme

1. Mitä työnkuvasi piti sisällään?
2. Millaisia odotuksia sinulla oli harjoittelustasi?
3. Mikä harjoittelussasi oli parasta? Entä yllättävintä?
4. Millaisia terveisiä haluat lähettää tuleville harjoittelijoille?

Malla Sipilä, suunnitteluharjoittelija, Tampere

1. Työskentelin viime kesän suunnitteluharjoittelijana VR Trackin tie-, katu- ja aluesuunnitteluyksikössä Tampereella. Työpisteeni sijaitsi Raitiotieallianssin projektitoimistossa, Big Roomissa, ja Tampereen ratikkahanke työllisti minut koko kesän ajaksi. Vastasin työtehtävissäni pääosin Hervannan pään toteutussuunnitelmien muokkauksista ja puhtaaksi piirtämisistä.

Mielestäni on mielenkiintoista suunnitella perusinfraa, jota jokainen ihminen tarvitsee ja käyttää päivittäin. Infra on asia, joka huomataan usein vasta silloin kun se ei toimi.

2. Odotukseni olivat korkealla ennen harjoittelun aloittamista. Tavoitteenani oli päästä näkemään mahdollisimman laajasti tie- ja katualueiden suunnittelua, ja sainkin nähdä ja oppia paljon sellaista, mitä en osannut ennen kesää edes kuvitella.

3. Mielestäni oli hienoa päästä työskentelemään osana isoa allianssiprojektia ja kantaa vastuu omasta osiostani suunnitteluhankkeessa. Opin kesän aikana, kuinka laajasta kokonaisuudesta kunnallisteknisessä suunnittelussa onkaan kyse, ja kuinka monisyinen prosessi suunnittelu on.

4. Pohdi, millaisia työtehtäviä haluaisit kokeilla, ja miltä eri osa-alueilta haluaisit oppia lisää, sillä harjoittelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden kartuttaa osaamistasi. Suosittelen suuntaamaan avoimin mielin harjoitteluun, sillä harjoitteluajastasi jää varmasti paljon käteen, ja siitä saattaa muodostua jopa tulevaisuuden työpaikka valmistumisesi jälkeen. Minäkin toivon jatkavani kunnallisteknisen suunnittelun parissa opintojeni jälkeen, minkä lisäksi olen kiinnostunut rakenteiden ja vesihuoltoverkostojen suunnittelusta. Mielestäni on mielenkiintoista suunnitella perusinfraa, jota jokainen ihminen tarvitsee ja käyttää päivittäin. Se on asia, joka huomataan usein vasta silloin, kun perusinfra ei toimi.

Aleksi Niemelä, tekninen harjoittelija, Tampere

1. Työ teknisenä harjoittelijana oli hyvin monipuolista, mutta pääasiassa tein kesän aikana suunnittelun avustavia töitä. Tehtäviini kuului AutoCADilla piirtäminen ja Novapointilla mallintaminen, minkä lisäksi pääsin mukaan maastokatselmukselle.

Yksi haasteista poiki ratkaisun, josta olisi aihetta jopa opinnäytetyöksi.

2. Jännitin hieman, millaisia työtehtäviä pystyisin tekemään suunnittelutoimistossa, sillä takanani olivat ennen harjoittelua vasta kahden vuoden opinnot infrarakentamisesta. Suhtauduin kuitenkin harjoitteluun alusta asti avoimin mielin ilman turhia ennakko-oletuksia, ja loppujen lopuksi työ osoittautuikin monipuolisemmaksi kuin olin arvellut.

3. Parasta oli päästä työskentelemään itsenäisesti ja saada mahdollisuus etsiä ratkaisuja kaikennäköisiin haasteisiin. Yksi haasteista poiki ratkaisun, josta olisi melkein aihetta jopa opinnäytetyöksi. Minut yllätti, miten monipuolisia töitä pääsin kesän aikana tekemään. Sain oppia esimerkiksi paikkatiedon käsittelyä, inframallinnusta ja CAD-piirtämiseen liittyviä vaatimuksia, minkä ohella syvensin tietämystäni rata- ja geotekniikasta.

4. Suosittelen kyselemään omilta opettajilta rohkeasti vinkkejä alan harjoittelu- ja kesätyöpaikoista, sillä ainakin omassa koulussani TAMKissa opettajillamme on hyvät työelämäsuhteet.

Valtteri Löytynoja, tekninen harjoittelija, Oulu

VR Trackin tekninen harjoittelija Valtteri Löytynoja
Valtteri Löytynoja. Kuva: Pauliina Sutela.

1. Harjoittelupaikkani sijaitsi VR Trackin Oulun toimistolla, jossa työskentelin kesän teknisenä harjoittelijana. Toimin harjoitteluni aikana avustavissa suunnittelutehtävissä muun muassa Liikenneviraston vaihdekohteiden rakennussuunnittelussa ja Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteydet -projektissa. Lisäksi perehdyin työtehtävissäni raideominaisuusrekisterin päivittämiseen.

2. Odotin pääseväni työskentelemään kesän aikana monipuolisissa projekteissa ja oppivani erityisesti suunnitteluohjelmien käyttöä. Harjoittelu täytti odotukseni, ja jatkoin VR Trackillä avustavissa suunnittelutehtävissä myös kesän jälkeen insinöörityöni ohella.

3. Oli kiinnostavaa päästä mukaan aitoihin suunnitteluprojekteihin, joissa sain kartuttaa osaamistani ratamaailmasta ja suunnittelusta. Minut myös yllätti, kuinka monipuolisia suunnittelutehtäviä täällä oikein tehdäänkään. Toiminta ei ole pelkkää ratasuunnittelua, kuten ulkopuolinen saattaisi äkkiä kuvitella.

4. Lyhyesti ja ytimekkäästi: panosta hakemukseesi ja ole aktiivinen, niin harjoittelupaikka löytyy varmasti!

Saku Mattila, sähköasentaja, Riihimäki

Sähköasentaja Saku Mattila
Saku Mattila. Kuva: Matti Kölhi.

1. Kunnossapidin kesän aikana sähkörataa ja sen turvalaitteita väleillä Kerava‒Riihimäki ja Riihimäki‒Lahti. Harjoitteluni kesti 3 kk, minkä jälkeen olen jatkanut sähköasentajan töitä määräaikaisella sopimuksella vuoden loppuun asti.

2. Odotin työltäni uusia haasteita, joita olenkin saanut rutkasti. Työtehtäväni myös yllättivät monipuolisuudellaan.

3. Hienointa oli saada työskennellä suurjännitekaapelipäätteiden kanssa. Opin kesän aikana paljon turvalaitteiden huollosta ja kunnossapidosta.

4. Mene rohkeasti kysymään töitä paikan päältä. Työnantajat arvostavat sitä, että käyt esittäytymässä pelkän hakemuksen sijaan myös kasvotusten.

Jere Mäntymäki, tekninen harjoittelija, Jyväskylä/Äänekoski

VR Trackin tekninen harjoittelija Jere Mäntymäki
Jere Mäntymäki. Kuva: Ella Niinimäki.

1. Toimin teknisenä harjoittelijana Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteydet -projektissa, jossa työnkuvani oli todella monipuolinen. Pääsin työskentelemään laajassa projektissa hyvin monimuotoisissa tehtävissä ja osallistuin kesän aikana muun muassa radanrakentamiseen, mittaustehtäviin, raiteenalennukseen ja siltatöihin.

2. Tiesin ennen harjoittelun alkua radan uusimisprosessin sisältävän lukuisia eri vaiheita, ja ettei raskas kalusto pysty vaihtamaan raiteella keskinäistä järjestystään. Oli kiinnostavaa seurata, kuinka hyvin eri työvaiheet toimivat projektissa keskenään, ja miten rataa uudistetaan päivittäin ja liikenteen ehdoilla pieni pätkä kerrallaan.

3. Mielestäni oli hienoa päästä kunnostamaan rataa käytännössä ja huomata oma kehittyminen työtehtävissä kesäharjoittelun aikana. Yllätyin myös VR Trackin työyhteisön laajuudesta. Työmaalla ja toimistolla työskenteli suuri joukko eri puolelta Suomea saapuneita työntekijöitä, jotka olivat tuttuja toisilleen aiemmista hankkeista, vaikka työskentelivätkin pääsääntöisesti eri työryhmissä.

4. Alkuun on hyvä miettiä huolellisesti, minkälaisissa tehtävissä haluaa työskennellä harjoitteluaikana, ja millaisia taitoja toivoo oppivansa. Tämän jälkeen rohkaisen hakijoita lähettämään hakemuksia haluamiinsa tehtäviin ja lähestymään työnantajia avoimin mielin.

 

Nyt on hyvä aika hakea kesän harjoittelupaikkoja!

attracktive_vastuullinen-kesaduuni-2017

Tarjoamme myös tulevana kesänä monipuolisia harjoittelupaikkoja eri alojen opiskelijoille ympäri Suomen. Rekrytointimme onkin parhaillaan käynnissä. Avoimiin harjoittelupaikkoihimme pääset tutustumaan nettisivujemme Avoimet työpaikat -osiossa tai klikkaamalla tätä linkkiä.

Olemme myös viime vuosien tapaan mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jossa sitoudumme noudattamaan hyvän kesätyön periaatteita ja tarjoamaan opiskelijoille onnistuneet harjoittelukokemukset.

Malla Sipilä työskenteli kesän ajan VR Trackin suunnitteluharjoittelijana Tampereen ratikkahankkeen parissa. Katso videolta, millaiseksi Malla koki harjoitteluaikansa ja millaisia terveisiä hän lähettää tuleville harjoittelijoille.

Teksti: Kuvat:

Heidi Liljeblad (pääkuva), muut kuvat Pauliina Sutela, Matti Kölhi ja Ella Niinimäki

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu