Mukana messissä koko kesän

Kesällä 2016 kiersimme VR Trackin toimipisteitä ja työmaita. Kaksi harjoittelijaa, 16 eri kohdetta, 20 eri kaupunkia, 73 tuntia junassa ja 6900 kilometriä pelkästään kiskoilla kulkien.

Oppilaitosvastaava Heidi Liljeblad (kuvassa vasemmalla) ja viestintäharjoittelija Ella Niinimäki kiersivät kesän työmailla auttamassa muun muassa älypuhelimiin liittyvissä haasteissa. Laukaan työmaalla Mukana messissä myös työmaamestari Anssi Ekmark ja kartoittaja Teppo Viinikka. Kuva: Heidi Liljeblad.

VR Track on infra-alan edelläkävijä, jossa kaikki – siis ihan kaikki – työntekijät saavat halutessaan käyttöönsä älypuhelimen. Haluamme, että mahdollisimman moni hyödyntää tarjolla olevia moderneja työvälineitä ja saa työnsä kannalta oleellisen tiedon käyttöönsä vaivattomasti. Keväällä 2016 teetetyssä sisäisessä käyttäjätutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että intranetin ja Yammerin mobiilikäyttö koettiin hankalaksi. Kentältä oli jo aiemmin kantautunut jupinaa siitä, että älypuhelinten käyttöä (sovelluksista puhumattakaan) pidettiin haastavana.

VR Trackillä on ennenkin noudatettu rohkeaa kaavaa, että tehdään asioita epäonnistumista pelkäämättä.

Yammerin käyttöä pidetään VR Trackillä erittäin tärkeänä siksi, että Yammer on keskustelua varten, sähköposti ei.  Yammerissa vuoropuhelu on avointa, siellä voi jakaa jo hyväksi todettuja käytäntöjä ja osallistua oman työnsä kehittämiseen. Sähköposti sen sijaan rehottaa monella villinä ja vapaana, ja paljon tärkeääkin tietoa meinaa hukkua loputtomien viestiketjujen alle. Attracktivessa aiheesta aiemmin on blogannut Hanni Marin (Attracktive 28.7.2016).

Miten sitten saatetaan kysyjät ja vastaajat yhteen?

Ratkaisuksi päätettiin järjestää kesäinen kenttäkiertue, joka sai suunnittelupalaverissa nimekseen Mukana messissä kuvastamaan yhdessä tekemistä ja oppimista – tosissaan, mutta ei vakavissaan.

Kiertueen tavoitteena oli tavoittaa mahdollisimman moni trackilainen ja opastaa kädestä pitäen, miten älypuhelimen perustoiminnallisuudet pelaavat ja miten esimerkiksi Yammer ja Verstas otetaan haltuun työkäytössä. Päätavoite pähkinänkuoressa oli siis poistaa se käytön este esimerkiksi Yammerin ja Verstaan osalta, ettei osata käyttää tai tiedetä, mistä tarvittava tieto löytyy.

Uutta opittiin puolin ja toisin

Niinpä teimme aikataulun kenttäkierrokselle, sovimme työmaiden ja toimipisteiden kanssa sopivat ajankohdat ja lähdimme tien päälle – VR Trackillä on ennenkin noudatettu rohkeaa kaavaa, että tehdään asioita epäonnistumista pelkäämättä. Jos jotakin menisi pieleen, katsottaisiin sitten tilanne uudelleen.

Heikki Mönkkönen, Ari Falck ja Markku Huttunen tutustuvat Yammerin mobiiliversioon Heidi Liljebladin opastuksella. Kuva: Ella Niinimäki.
Heikki Mönkkönen, Ari Falck ja Markku Huttunen tutustuvat Yammerin mobiiliversioon Heidi Liljebladin opastuksella. Kuva: Ella Niinimäki.

Tilanteen uudelleenkatsomista ei tosin sitten tarvittu. Kenttäkierros niitti spontaanisti paljon kiitosta jo tien päällä. Saimme paljon välitöntä palautetta siinä hetkessä, kun istuimme alas ja katsoimme jokaisen kanssa yksitellen, kuinka hyvin hommat olivat hallussa ja löytyikö puhelimesta kaikki tarvittavat sovellukset.

Kysymysten avulla kartoitimme lähtötilannetta, eikä kysyjän välttämättä tarvinnut siis osata esittää relevantteja kysymyksiä itse. Monesti kun tuppaa olemaan niin, että ei osaa esittää oikeita kysymyksiä, kun ei itse asiassa tiedä, mitä ei tiedä.

Opimme myös itse paljon uutta lennosta: älypuhelimien käytöstä, mutta myös siitä, millaisia kentän tarpeet ovat ja keiden kanssa teemme esimerkiksi sisäisen viestinnän parissa jatkuvasti töitä. Työmaat jäivät taakse, mutta hymyt ja mahtavat tyypit painuivat mieleen. Harjoittelijat olivat kuin varkain saaneet syväluotaavan perehdytyksen siihen, millaista on tosiaankin olla töissä infra-alan edelläkävijän jokapäiväisessä arjessa erilaisissa työtehtävissä.

Matkan sujumista pääsi myös seuraamaan reaaliaikaisesti VR Trackin Instagramista. Dokumentoimme sinne heinäkuun alusta elokuun loppuun asti jokaisen kohteen, jossa kävimme, ja otimme seuraajamme mukaan kesä-Suomeen. Pääsimme kesällä näkemään paljon oman alansa rautaisia ammattilaisia työn touhussa, ja nyt onkin tarkoitus päästää myös muut näkemään palanen sitä samaa, mitä me koimme.

Parhaillaan Instagramissa onkin menossa jo uusi kampanja – kesällä tapaamamme kaverit päivittävät tilille omista töistään viikko kerrallaan.

Ovatko kaikki nyt mukana messissä?

No, eivät tietenkään ole. Mutta kesäkiertue antoi jo hyvän läpileikkauksen kenttähenkilöstön tarpeista sekä paljon hyvää palautetta ja kehitysideoita, joita viedä eteenpäin.

Kesäkiertue antoi hyvän läpileikkauksen kenttähenkilöstön tarpeista sekä paljon hyvää palautetta ja kehitysideoita, joita viedä eteenpäin.

Ja vaikka aina on mukavaa saada hyvää palautetta, mielenkiintoisimmat keskustelut nousevat varmasti niistä lähtökohdista, missä puhujat ovat eri mieltä asioista. Osalla kohtaamistamme työntekijöistä oli vahvoja mielipiteitä siitä, miksi ”firman Facebookiin” on ihan turhaa mennä. Annoimme kaikkien kertoa suorat mielipiteensä meille ja kannustimmekin siihen – ja sen jälkeen pyysimme kaikkeen perusteluja. Miksi Yammer on turha? Miksi siitä ei ole mitään hyötyä?

Näistä keskusteluista löytyi paljon hyviä pointteja, mutta myös vääriä käsityksiä siitä, mitä varten Yammer ylipäätään on käytössä. Ja niitä vääriä käsityksiä päästiin sitten oikomaan.

Matka jatkuu ja kehitystä tapahtuu, hitaasti mutta varmasti. Väärinkäsityksiä päästään oikomaan varmasti vielä jatkossakin. Tärkeää on kuitenkin ennen kaikkea se, että palautetta kerätään jatkuvasti ja toimintaa kehitetään palautteen pohjalta. Kenttäkierros syntyi selkeästä tarpeesta, ja kenttäkierroksella tunnistimme uusia kehityskohteita.

Mukaan messiin pääsee siis jatkossa entistä helpommin, kun tiedämme palautteen perusteella mitä kannattaa kehittää edelleen.

Kirjoittaja on VR Trackin viestintäharjoittelija, joka pääsi kesäduunissaan tositoimiin perehdyttämään henkilöstöä älypuhelimen saloihin Mukana messissä -kiertueella.

Teksti: Kuvat:

Heidi Liljeblad ja Ella Niinimäki

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu