Kesä, kärpäset ja kesätyöt – millaista on olla kesätöissä VR Trackillä

Infra-ala tarjoaa kesätöitä etsiville opiskelijoille monipuolisia vaihtoehtoja. Tänä kesänä VR Trackillä kesätyöntekijöitä on löytynyt mitä moninaisimmista työtehtävistä. Haastattelimme Anttia, Elinaa, Markusta, Veeraa ja Sebastiania heidän kokemuksistaan VR Trackillä.

Tekninen harjoittelija Antti Kärnä toimi työnjohtajana Tampereen raitiotyömaalla. Kuva: Saku Uotila.

Näitä kysyimme

1. Mitä työnkuvasi piti sisällään?
2. Millaisia odotuksia sinulla oli harjoittelustasi?
3. Minkä alan opiskelija olet? Pääsitkö hyödyntämään koulutustaustaasi harjoittelusi aikana?
4. Mikä harjoittelussasi oli parasta? Entä haastavinta?
5. Millaisia terveisiä haluat lähettää henkilöille, jotka pohtivat hakevansa VR Trackille ensi kesäksi harjoitteluun?

Antti Kärnä, tekninen harjoittelija, Tampere

1. Toimin VR Trackillä työnjohtajana Tampereen raitiotyömaalla kolmoslohkolla. Työnjohtaminen on todella monipuolista ja päivittäisiin työtehtäviin kuuluu muun muassa tavaran hankintaa, työntekijöiden ja työmaan aikataulusuunnittelua, konekuskien ja lapiomiesten ohjeistamista ja johtamista.

Oma-aloitteinen, fiksu, ahkera ja joustava kaveri on kyllä tervetullut.

2. Tulin harjoitteluun avoimin mielin ja odottaen, millaisia työtehtäviä pääsen harjoitteluni aikana tekemään.

3. Opiskelen Tampereen ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööriksi ja olen suuntautunut opinnoissani maanrakennuspuolelle. Ennen ammattikorkeakoulua olen opiskellut myös maanrakennuskoneen kuljettajaksi.

Olen päässyt hyödyntämään tehtävässäni kattavasti omaa koulutustani, sillä työtehtäväni ovat olleet juuri koulutustani vastaavia. Näissä hommissa oppii myös uutta koko ajan, ja olen tutustunut raitiotiehankkeessa esimerkiksi tietomallintamiseen ja koneohjaukseen.

4. Parasta on ollut hyvä työilmapiiri ja mielekkäät työtehtävät. Haastavinta on ollut puolestaan projektityöskentelyn hektisyys.

5. Oma-aloitteinen, fiksu, ahkera ja joustava kaveri on kyllä tervetullut. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle.

Elina Laine, geosuunnitteluharjoittelija, Tampere

Elina Laine. Kuva: Saku Uotila.

1. Geosuunnittelun avustavia tehtäviä. Alkukesästä oli paljon kairausten digitointia. Sen jälkeen työskentelin paljon raporttien kirjoittamisen ja kuvien piirtämisen parissa.

2. Minulla ei ollut tarkkoja odotuksia kesätyöstä, vaan olin lähinnä innoissani siitä, että sain oman alan töitä. Lähdin harjoitteluun avoimin mielin ja olen viihtynyt hyvin. Työnteko on ollut aika lailla sitä mitä olin odottanutkin.

3. Olen opiskellut Tampereen teknillisessä yliopistossa rakennustekniikkaa kaksi vuotta. Koulussa on käsitelty maa- ja pohjarakennustekniikkaa, mistä on ollut hyötyä ainakin kairausten digitoinnissa. Lisäksi AutoCAD-opinnoista on ollut hyötyä piirtotöissä.

4. Se, että opin paljon uutta. On ollut mahtavaa, että muut työntekijät käyttivät aikaansa minun opettamiseen, vaikka olisivat voineet tehdä samat tehtävät nopeammin itse. On ollut hienoa päästä osallistuman myös muun muassa koulutuksiin ja kesätyöntekijöiden tapahtumiin. Haastavinta on ollut se, että oma tietotaitoni ei ole vielä aivan sillä tasolla, että voisin työskennellä täysin itsenäisesti.

5. Kyllä kannattaa hakea! Vaikka olisi esimerkiksi talorakentamiseen suuntautuva rakennustekniikan opiskelija, on työkokemuksesta infrarakentamisen parissa paljon hyötyä.

Markus Vappula, suunnitteluharjoittelija, Oulu

Markus Vappula. Kuva: Olli Rekonen.

1. Olen toiminut suunnittelutoimistossa teknisenä avustajana. Olen tehnyt laajasti erilaisia avustavia tehtäviä eri projekteihin liittyen. Käytin esimerkiksi paljon AutoCAD:ia erilaisiin piirrustustehtäviin.

2. Odotin saavani oman alan työkokemusta, jalkaa oven väliin niin sanotusti. Harjoittelu onkin ollut aika pitkälti sellaista, mitä odotinkin.

3. Opiskelen rakennustekniikan insinööriksi, ja minulla on ensimmäinen vuosi takana. Ensimmäisen vuoden opinnot olivat sisällöltään varsin yleispainotteisia. Harjoittelun kautta pääsin tutustumaan tarkemmin infrarakentamisen maailmaan, mikä on mielenkiintoista. Pääsin hyödyntämään koulutustani esimerkiksi piirtotöitä tehdessäni. Harjoittelu auttoi minua kehittymään niissä. Lisäksi minulla oli käytynä jonkin verran ohjelmistokoulutusta, muun muassa Tekla Civilistä, mistä on ollut hyötyä mallinnustehtävissä.

4. Ohjelmistojen käytön oppiminen. Lisäksi pidin liukuvaa toimistotyöaikaa todella järkevänä. Välillä on ollut mahdollista nukkua hieman pidempään, jos siltä tuntui. Haastavinta on ollut se, että monilla oli kesällä pitkät lomat, kun tarvitsin projekteihin liittyen lisää tietoja. Olen tyytyväinen siihen, että esimieheni pystyi silti lomaltakin ohjaamaan työntekoani.

5. Suosittelen, etenkin jos opiskelee tai on opiskellut insinööriksi! VR Trackillä pääsi vakaisiin ja luotettaviin kesätöihin.

Veera Pohjola, tekninen harjoittelija, Helsinki

Veera Pohjola. Kuva: Saku Uotila.

1. Kehitin sovellusta ratatyökoneen kuljettajille, jolla näkee erilaisia radan objekteja ja liikkuvaa kalustoa. Sen avulla he voivat paremmin suunnitella ratatöitä. Tämän lisäksi tein välillä joitain pieniä juoksevia työtehtäviä liittyen koodaukseen ja Excel-makroihin.

2. Olen halunnut jo aiemmin VR Trackille töihin ja kun pääsin tänne, olin todella innoissani siitä. Odotin, että tästä tulee varmasti siisti ja hyödyllinen harjoittelujakso, koska pääsee tekemään niin sanotusti ihan oikeita hommia.

3. Opiskelen tieto- ja viestintätekniikkaa Metropolian ammattikorkeakoulussa. Siitä, mitä koulussa on oppinut, on ollut hyötyä varsinkin projektin loppuvaiheessa, kun sovellus on pitänyt laittaa serverille.

4. Parasta ovat olleet työmaakäynnit. Ne toivat mukavaa vaihtelua työhön, kun ei tarvinnut aina istua toimistolla ja pääsi käymään kentälläkin katsomassa, kuinka asiat hoituvat. Haastavinta on ollut se, että on pitänyt hoitaa useita asioita samaan aikaan. On pitänyt esimerkiksi selvittää, onko serveri pystyssä, ja samanaikaisesti jutella toimittajan kanssa siitä, minkälaisen sijaintitietoserverin haluamme. Tämä vaatii vielä vähän lisää harjoittelua.

5. Kannattaa ihmeessä hakea. VR Trackiltä löytyy monipuolisia työtehtäviä laidasta laitaan. Vaikka et opiskelisikaan mitään radanrakentamiseen liittyvää, voit ihan hyvin päästä Trackille töihin. Työsuhde-edut ovat myös hyvät. Lisäksi pääsee näkemään Suomea, eikä joudu olemaan vain yhdessä paikassa.

Sebastian Luostarinmäki, tekninen harjoittelija, Hyvinkää

Sebastian Luostarinmäki. Kuva: Saku Uotila.

1. Pääasiallisiin tehtäviin on kuulunut aikataulujen tuottavuuden hallinta ja laatudokumenttien ylläpito. Viikoittain olen käynyt myös tekemässä MVR-mittauksen, jossa tarkastetaan työmaan kuntoa ja merkataan mahdollisia virheitä, se on siis sellaista turvallisuuden ylläpitoa.

2. Ei minulla ollut paljon odotuksia. Avoimin mielin lähdin tähän tehtävään. Työtehtävät esiteltiin jo haastatteluvaiheessa, ja sen pohjalta jo sanoin, että kyllä tämä työnkuva kiinnostaa.

3. Pohjana minulla on sähköasentajan ammattitutkinto, ja tällä hetkellä opiskelen automaatioalaa Metropolian ammattikorkeakoulussa. Oman alan koulutuksessa olevaa logiikkaohjelmointia en ole niinkään päässyt hyödyntämään, mutta ainakin hallinnollisiin tehtäviin koulutuksesta on ollut kyllä hyötyä.

4. Varmaankin uusiin kontakteihin tutustuminen ja se, että olen päässyt tuolla maastossakin tekemään töitä erinäisten turvalaitteiden parissa ja tutustumaan erinäisiin turvaelementteihin. Siinä on oppinut samalla niiden toimintaa. Parasta on ollut siis aika lailla kaikki. Kaikkien eri teknisten systeemien opettelu on vienyt aika paljon aikaa sekä eri asioiden raportoinnin ja ilmoittamisen opettelu. Etenkin tilaajille urakoiden aikataulut ovat tärkeitä tietää.

5. Kyllä ehdottomasti kannattaa hakea VR Trackille. Hakiessa kannattaa olla mahdollisimman avarakatseinen, eikä pyri vain keskittymään yhteen erikoisalaan. Sillä pärjää aika pitkälle.

Jutun ovat kirjoittaneet viestintäharjoittelijat Saku Uotila ja Olli Rekonen, jotka vastasivat Projekti 2810 -pakopelin pyörittämisestä kesän 2017 ajan (linkki johtaa YouTube-videoon). 

Tähtäimessa kesätyöt? Lue lisää työnkuvista kesältä 2016.

Teksti: Kuvat:

Saku Uotila, Olli Rekonen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu