Attracktiven blogi tarjoaa näkökulmia infrastruktuurin kiehtovaan maailmaan.

Ne ovat meissä kaikissa – eikä niitä tarvitse hävetä

VR Trackin HSEQ-johtaja Sanna Ström pohtii inhimillisen tekijän merkitystä siihen, miten onnistumme suunnittelemissamme tehtävissä töissä ja vapaalla.

Kuva: Paleo Straty/Shutterstock.

Herätyskello soi samaan aikaan kuin lähes jokaisena aamuna. Pakkaan mukaan avaimet, sidon kengännauhat ja astun ulos ovesta samalla kun mietin jo kovasti tulevan päivän ohjelmaa ja tehtävälistalla olevia asioita. Normaalisti kävelisin junalle mutta tänään starttaankin autolla. Kiinnitän turvavyön refleksinomaisesti asiaa enempää miettimättä ja lähden liikkeelle. Mielessä käy samalla, että jäiköhän kahvinkeitin päälle? Tuliko kotiavain varmasti kassiin mukaan?

***

Aamuisin tapahtuvat rutiinit sisältävät lukuisia tehtäviä ja muistettavia asioita, joiden onnistuminen on yleensä automaattista. Toisaalta jokin aamurutiinien vaihe voisi myös unohtua tai mennä pieleen, jos tapahtuu jotain poikkeuksellista, mikä kiinnittää huomion tai jos oma vireystila onkin tänään erilaisella tasolla kuin eilen.

Ne ovat meissä kaikissa. Ne eivät ole virheitä, eikä niitä tarvitse hävetä. Siis inhimilliset tekijät, jotka vaikuttavat kaikkeen tekemiseen ja päätöksentekoon sekä siihen, miten onnistumme suunnittelemissamme tehtävissä töissä ja vapaalla.

Tuntemalla inhimillisten tekijöiden elementit ja vaikutukset voidaan ihmistä ohjata onnistumaan.

Inhimillinen tekijä ei ole ammattitaidon puutetta tai yksittäisiä poikkeamatilanteita. Se on joukko ihmiselle tyypillisiä tapoja toimia, mutta ei kuitenkaan tekosyy jättää noudattamatta ohjeita ja yhteisiä pelisääntöjä.

Aiemmin tutumpi termi oli inhimillinen virhe, mutta nykyään onneksi puhutaan neutraalisti inhimillisestä tekijästä.

Se, että ihmisen muistin kapasiteetti on rajallinen ja tarkkaavaisuutemme avulla pystymme keskittymään moniajon sijaan aidosti vain yhteen asiaan kerrallaan, on ominaisuus, jonka ymmärtäminen helpottaa myös onnistumista työssä. Yleensä inhimillinen tekijä mielletään vahvasti turvallisuusasiaksi, mutta yhtä hyvin voidaan puhua kaiken työn onnistumisesta esimerkiksi laadun ja ympäristövastuullisuudenkin näkökulmasta.

Tuntemalla inhimillisten tekijöiden elementit ja vaikutukset voidaan ihmistä ohjata onnistumaan. Inhimillisten tekijöiden ei-toivottuja vaikutuksia voidaan vähentää hyvällä töiden suunnittelulla, ja toisaalta tieto niistä auttaa parantamaan suoritusta, kun näitä tekijöitä käytetään hyödyksi.

Jos töissä jokin asia ei menekään suunnitelmien mukaan, kannattaa aina organisaatiossa kysyä, mitkä olivat ne tekijät, jotka toimivat hyvänä pohjana tehtävän onnistumiselle ja toisaalta, mitä pitäisi kehittää, jotta vahvistetaan onnistumisia ja opitaan organisaationa tukemaan yksilöiden ja tiimien työtä.

Turvallisuus-, laatu- ja ympäristöasioiden kehittäminen on aina yhdistelmä yrityksen toimintamallien, tiimien yhteistyön ja ryhmädynamiikan kehittämistä lisättynä inhimillisillä tekijöillä, jotka vaikuttavat jokaisen yksilön kautta yritystasolla. Yksilöt taas luovat kulttuurin, joka vaikuttaa takaisin inhimillisiin tekijöihin muun muassa keskinäisen luottamuksen ja hyvän työfiiliksen kautta.

Inhimillinen tekijä systemaattisena työn kehittäjänä

VR Trackillä otetaan jatkuvasti käyttöön uusia keinoja turvallisuus-, laatu- ja ympäristöasioiden vahvistamiseen.

Tänä vuonna on aloitettu inhimillisten tekijöiden systemaattinen huomiointi työtehtävissä lisäämällä poikkeamatilanteiden tutkintaan inhimillisten tekijöiden arviointityökalu, johon joukko turvallisuus-, laatu- ja ympäristöasioiden ammattilaisia on jo saanut kattavan koulutuksen.

Kaikki työntekijät tulevat saamaan perehdytyksen inhimillisten tekijöiden pääteemoihin oman työnsä kannalta tämän vuoden aikana, ja tämän varmistamiseksi ensimmäisenä koulutuksen sai johtoryhmä.

Kaikki työntekijät tulevat saamaan perehdytyksen inhimillisten tekijöiden pääteemoihin oman työnsä kannalta tämän vuoden aikana, ja tämän varmistamiseksi ensimmäisenä koulutuksen sai johtoryhmä.

Työsuojeluvaltuutetut osaltaan levittävät tietoutta eteenpäin ja tukevat poikkeamien tutkinnassa inhimillisten tekijöiden havainnointia. Keskeistä uudessa arvioinnissa on oppiminen yhdessä ja erityisesti onnistumisen havaitseminen.

Vaikka usein työkalun käyttö aktivoituu, kun jotain on mennyt ei-toivotusti, ei pidä unohtaa, että suurin osa meidän kaikkien työpäivistä on täynnä onnistumisia inhimillisten tekijöiden ansiosta − ja niistä huolimatta. Sujuvaa työn tekemistähän me kaikki toivomme joka päivä, ja onnistumisista syntyvä hyvä fiilis taas ruokkii mukavaa ilmapiiriä ja yhteistyötä entisestään.

***

Pysäköin auton, sammutan moottorin ja avaan turvavyön. Tarkistan, että kotiavain tuli mukaan. Auton takakontista löytyvät kypärä, turvakengät ja kaikki tarvittavat varusteet niin kuin pitikin ja pääsin turvallisesti perille työkohteeseen, vaikka en muistakaan kaikkia yksityiskohtia ajomatkan varrelta.

 

Sanna Ström

Sanna Ström (DI) toimii VR Trackillä HSEQ-johtajana ja vastaa turvallisuus-, laatu- ja ympäristöasioiden kehittämisen kokonaisuudesta. Aikaisemmin hän on työskennellyt johtamisjärjestelmien, turvallisuuden ja riskienhallinnan parissa mm. Trafissa ja Ruduksella. Sannan periaatteena on positiivinen lähestymistapa − kaikessa onnistutaan, kun etsitään yhdessä oikea reitti rohkeasti uusia vaihtoehtoja kokeillen ja avoimesti keskustellen.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu