Attracktiven blogi tarjoaa näkökulmia infrastruktuurin kiehtovaan maailmaan.

Mietaan kanssa Raiteilla terveyteen

Hyvinvoinnista puhutaan ja se puhututtaa työelämässä. Keskustelua käydään laajasti sekä fyysisestä että henkisestä jaksamisesta työnteon ja sen ympäristön muuttuessa muun kehityksen mukana. Sukupolvien väliset erot, työntekijöiden ikään liittyvät kysymykset sekä niiden huomioonottaminen liitetään usein myös hyvinvoinnin teemaan.

Kuva: Miikka Varila

Kaikki edellä mainittu koskee myös VR Trackiä. Ehkä jopa poikkeuksellisen voimakkaasti. Työmme on usein fyysisesti raskasta, ja sitä tehdään haastavissa olosuhteissa ympäri maata työpaikan siirtyessä kulloinkin käynnissä olevan projektin mukaan. Työreissuilla saatetaan viipyä pidempään, ja tien päällä eläminen tulee työntekijöille tutuksi. Asiantuntijatehtävissä fyysiset puitteet ovat toimistoissa helpompi järjestää kuntoon, mutta henkinen jaksaminen ei ole sekään itsestään selvyys nopeammin ja nopeammin etenevässä maailmassa.

Yrityksemme ikärakenne asettaa sekin omat haasteensa poikkeuksellisuudellaan. Yli 55-vuotiaiden osuus henkilöstöstä on noin 40 %.

Edellä nostettuja haasteista silmällä pitäen päätimme ottaa työntekijöittemme hyvinvoinnin kehittämisessä ja ylläpitämisessä kunnon askeleen eteenpäin. Lähetekeskusteluissa nousi nopeasti esiin toistuvana teemana vanhempien ikäryhmien jaksaminen ja miten siihen olisi mahdollista vaikuttaa.

Henkilökohtaisella valmennuksella kohti hyvinvointia

Määrittelimme tavoitteeksemme pysyvät parannukset työntekijöiden jokapäiväisessä jaksamisessa. Haettavan muutoksen ei tarvitse kuitenkaan olla päätä huimaava, eli kaikista työntekijöistä ei haluta valmentaa maratoonareita tai muuttaa heidän ruokavaliotaan vastaamaan jokaista mahdollista ruoka-aineita koskevaa suositusta. Päätimme siis pitää tavoitteet realistisina mutta halusimme pitkäaikaisia tuloksia lyhyen ponnistuksen sijaan.

Päätimme siis pitää tavoitteet realistisina, mutta halusimme pitkäaikaisia tuloksia lyhyen ponnistuksen sijaan.

Lyhyen kartoituksen jälkeen päädyimme valitsemaan hankkeeseemme kumppaniksi Prevenia Health Oy:n, jonka kanssa lähdimme toteuttamaan täysin uudenlaista terveysvalmennuskonseptia. Johtoajatuksena valmennuksessa on muutoksen henkilökohtaisuus ja arjen tapojen muuttaminen.

Jokaiselle mukaan lähtevälle työntekijälle nimetään oma terveysvalmentaja, jonka kanssa etsitään juuri kyseisen henkilön kannalta toimivat tavoitteet. Sellaiset tavoitteet, jotka täyttyvät elämäntapoja ja tottumuksia sopivasti viilaamalla mutta kasvattavat juuri kyseisen yksilön terveyttä ja hyvinvointia. Varsinainen aktiivinen valmennusvaihe kestää kuusi kuukautta ja sitä seuraa vielä vuoden erillinen seurantajakso. Näin saamme tietää, onko tavoitteeksi asetettu hyvinvoinnin pitkäaikainen ja toivottavasti pysyvä parantuminen täyttynyt.

Koska työntekijämme työskentelevät liikkuvassa työssä ympäri maata ja halusimme mukaan suuren joukon, päätettiin kaikki valmennukseen liittyvä yhteydenpito toteuttaa etänä. Yhteyttä valmentajiin pidetään puhelimitse, viesteillä ja sähköpostilla. Henkilökohtaisen tuen lisäksi valmentajat lähettävät osallistujille yleisempiä videoita, uutiskirjeitä ja ohjeita tukemaan työntekijän omaa kehittymistä.

Miten valmennus on otettu vastaan?

Henkilöstön palaute valmennuksesta on ollut erittäin positiivista. Hauskaa on, että positiivista palautetta on tullut sekä itse valmennukseen osallistuvilta että niiltä jotka eivät syystä tai toisesta ole lähteneet mukaan. Pelkkä osallistumismahdollisuus on siis koettu jo kannustavana seikkana. Kaikelle uudelle löytyy myös vastustajansa, mutta tällä kertaa useat etukäteen kritiikkiä ja epäilyksiä esittäneet ovat tulleet nykäisemään hihasta ja kertoneet muuttaneen mielensä. Samaa tarinaa kertovat myös valmennukseen osallistuville teetettävät kyselyt.

Halusimme tehdä valmennuksestamme selkeän kokonaisuuden. Tätä tavoitetta lähdettiin toteuttamaan yhdessä viestintätoimisto Ellun Kanojen kanssa. Valmennus esiteltiin yhteistyön päätteeksi nimellä Raiteilla terveyteen ja sille lanseerattiin erittäin uskottavat kasvot. Alla itsekin valmennukseen osallistuvan Juha Miedon tyylinäyte:

Onko valmennus tuottanut tuloksia?

Tavoitteet on kuitenkin asetettu hyvää mieltä ja positiivista kokemusta korkeammalle. Henkilöstöpuolen analytiikan merkityksen kasvaessa, myös tässä valmennuksessa kiinnitetään huomiota raportointiin ja konkreettisiin seurattaviin terveyttä ja hyvinvointia kuvastaviin lukuihin. Loimme Prevenian kanssa vakioidun raporttipaketin, jota seuraamme yhdessä säännöllisesti kolmen kuukauden välein.

Osallistujien paino on alentunut, vireystila parantunut ja omat arviot hyvinvoinnista ovat kehittyneet.

Ja ne tärkeimmät eli tulokset. Useamman valmennuskuukauden jälkeen näyttää siltä, että tuloksia on myös syntymässä. Osallistujien paino on alentunut, vireystila parantunut ja omat arviot hyvinvoinnista ovat kehittyneet. Olemme kuitenkin vielä matkan alkutaipaleella, ja tuloksien kehittymistä seurataan tarkasti seuraavan reilun vuoden ajan.

Kaikilla omakohtainen arvio ei ole kuitenkaan välttämättä noussut, sillä osa on alkanut valmennuksen myötä oikeasti miettimään hyvinvointiaan ja havahtunut sen huonoon tilaan. Tämäkin oli ennalta asetettu valmennuksen päämääriin; herätellään ja kannustetaan porukkaa miettimään, miten itse kukin oikeasti voi ja mitä voit itse tehdä asialle. Tuloksien kannalta on kuitenkin aina suotavampaa, että muutos lähtee viime kädessä meistä itsestämme.

Hyvinvoinnin kehittäminen on lähtenyt erittäin hyvin käyntiin VR Trackissa. Onnistuessaan uusi valmennusmalli on suunniteltu otettavaksi vakituiseksi työkaluksi samalla kun se laajennetaan koskemaan koko henkilöstöä.

 

Juha Rönkä

Juha Rönkä (OTK) on vastannut VR Trackin henkilöstöasioista vuodesta 2014 lähtien. Tätä ennen hän on toiminut henkilöstöpäällikkönä VR-konsernin logistiikkadivisioonassa, konsernin HR-yksikön työsuhdepäällikkönä sekä työsuhdelakimiehenä. Henkilöstöasioissa Juha peräänkuuluttaa jatkuvaa kehittymistä; johtamisen ja esimiestyön on kehityttävä ympäröivän maailman ja ihmisten mukana.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu