Attracktiven blogi tarjoaa näkökulmia infrastruktuurin kiehtovaan maailmaan.

Maurin teesit johtamiseen: Kuuntele, keskustele, valtuuta ja vastuuta

Kunnossapitojohtaja Mauri Heinämäki pohtii johtajuutta ja sen haasteita muuttuvassa työelämässä.

Kuva: Janne Mikkilä.

Ihmisten johtaminen on muuttunut vuosien saatossa paljon. Enää ei ole patruunoita, jotka käskyttävät mielensä mukaan ja ovat mahdollisimman etäisiä. Nykyjohtaja kuuntelee, on läsnä, keskustelee, välittää ja kohtelee kaikkia tasavertaisesti. Ihan pelkkä hyvä kaveri ei tarvitse olla, tiettyä jämäkkyyttä ja kykyä tehdä päätöksiä osataan kyllä arvostaa. Mielestäni johtaja on laivan kapteeni, jonka tehtävä on saada kaikki soutamaan samaan suuntaan ja samassa rytmissä. Näin saavutetaan paras mahdollinen lopputulos – yhdessä.

Nykyjohtaja kuuntelee, on läsnä, keskustelee, välittää ja kohtelee kaikkia tasavertaisesti.

Huumorin merkitystä ei pidä myöskään aliarvioida johtamisessa. Oikeassa paikassa hyvä lohkaisu voi auttaa asioiden eteenpäin menemisessä. Asia sinänsä ei muutu, mutta se ehkä pystytään hoitamaan rennommassa tunnelmassa. Toki on olemassa myös olemassa johtamistilanteita, johon huumoria ei saa sekoittaa eikä käyttää. Hyvä johtaja tunnistaa kyllä nämä tilanteet.

Viidentoista esimiesvuoden jälkeenkin koen oppivani johtamisesta joka päivä jotain uutta. Aina tulee vastaan uudenlaisia tilanteita, eri tavalla ajattelevia ihmisiä. Johtaja ei ole koskaan valmis, eikä täydellinen. Omat virheet täytyy pystyä myöntämään ja ottaa niistä oppia tuleviin johtamistilanteisiin. ”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen”, sanoi eräs Pohjois-Amerikassa vaikuttava suomalainen salama. Itse olen soveltanut ABB:llä oppimiani johtamistaitoja ensin pari vuotta VR Trackin sähkörakentamisen päällikkönä ja nyt kuukauden verran kunnossapidon liiketoimintajohtajana.

Muuttuva työelämä edellyttää luottamusta ja joustoa puolin ja toisin

Nykypäivän johtamisen yksi suurimmista haasteista on etäjohtaminen. Organisaatiot hajaantuvat, etätyö lisääntyy ja skype-palavereiden määrä kasvaa. Näistä syistä luottamus työntekijöiden kykyyn tehdä oikeita asioita ja päätöksiä on tärkeää. Et voi itse olla tekemässä jokaista päätöstä, joten vastuuta ja valtuuta.

Et voi itse olla tekemässä jokaista päätöstä, joten vastuuta ja valtuuta.

Kun johtaja luottaa alaisiinsa, on heidän helpompi tehdä päätöksiä. Jos työntekijä osaa ennakoida esimiehen reaktion, niin silloin esimies toimii johdonmukaisesti. Olen myös itse urallani nähnyt niin sanottua tuuliviirijohtamista, jolloin et koskaan voi tietää, mistä suunnasta tuulee. Tämä vaikeuttaa kykyä ja halua tehdä päätöksiä.

Aika paljon olen itse pohtinut johtamisen tulevaisuutta. Vaikka milleniaalien tuloon työelämään on varauduttu jo pitkään, osaammeko silti johtaa heitä?  Ymmärrämmekö, mitkä heidän motiivinsa ja arvomaailmansa ovat? Mistä he tulevat saamaan energiansa ja voimavaransa olla työelämässä? Mitkä tulevat olemaan heidän vaatimuksensa työaikojen jouston suhteen? Infra-alalla kilpailu nuorista osaajista on kovaa, joten meidänkin pitää valmistautua joustamaan ja uudistumaan, jotta olisimme varteenotettava vaihtoehto työnantajana. Vaikka toimimme hyvin perinteisellä toimialalla, voisimmeko olla tässä asiassa edelläkävijöitä?

Mitä sinulla tulee mieleen nykypäivän johtamisesta infra-alalla?

 

Mauri Heinämäki

Mauri Heinämäki (DI) toimii kunnossapitojohtajana VR Trackillä. Taloon hän tuli vuonna 2015 vetämään VR Trackin sähkörakentamista. Maurilla on pitkä kansainvälinen kokemus ABB:llä, josta muun muassa runsaat kolme vuotta Kiinassa. Maurin mottona on Tehdään yhdessä ja yhteistyössä niin asiakkaidemme kuin toistemmekin kanssa.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu