Attracktiven blogi tarjoaa näkökulmia infrastruktuurin kiehtovaan maailmaan.

Allianssitiimi: Orkestrointia ja inspirointia!

Millainen on hyvä allianssitiimi? Entä jazzbändi? Jyrki Kataja vetää reippaat yhtäläisyysmerkit hyvin toimivan allianssitiimin ja jazzbändin välille, joista parhaimpiin saattaa olla jopa tunkua.

Kuva: PopTika/Shutterstock.

Allianssi on rakennusalalla vielä melko uusi hankintamuoto. Allianssin perusfilosofiaan kuuluvat termit avoimuus, innovointi, jatkuva parantaminen sekä luottamuksen rakentaminen.

Allianssipelurien kämmenselkään onkin tatuoitu lauseet Arvoa rahalle ja Hankkeen parhaaksi, jotta ne ohjaisivat jokapäiväistä toimintaamme tilaajan tavoitteiden toteuttamiseksi.

Rakennusalaahan ei perinteisesti pidetä kovin innovatiivisena. Rakennusalan tuottavuus ei ole sotien jälkeen kehittynyt muun teollisuuden tavoin, eikä laatu- tai aikatauluongelmiltakaan ole vältytty. Huijareitakin alalla on tavattu. Allianssi onkin lyhyen historiansa aikana osoittanut, että tarvetta muutokselle ja allianssimallille todella löytyy.

Olen saanut viime vuosina valmentaa ja sparrata useampaakin tarjousvaiheen allianssitiimiä.

Innostava tiimi ja yhdessä tekemisen kulttuuri poikkeavat suuresti insinöörityöhön yleisesti liitetystä harmaasta mielikuvasta. Ammattilaisista koostuvan projektiorganisaation johtamiselta vaaditaan uusia toimintamalleja, koska perinteinen hierarkiajohtaminen ei erityisesti innosta ylittämään rajojaan.

Päätinkin pohtia uudenlaista toimintaympäristöämme orkestroinnin ja inspiroinnin näkökulmasta.

Verkostoitumista ja saumatonta yhteistyötä

Liiketoiminnan orkestroinnilla tarkoitetaan verkostoitumalla ja monen toimijan saumattomalla yhteistyöllä saavutettavaa liiketoiminnan lisäarvoa.

Orkestroimalla liiketoimintansa yritys luo toiminnallista erinomaisuutta, tuottaa asiakasräätälöityjä ratkaisuja ja kehittää vahvuuksiaan (Liiketoiminnan orkestrointi, Johan Wallin 2009).

Tämä ei tietenkään synny itsestään, vaan se vaatii harjoitusta, rajatonta luottamusta ryhmän toisiin jäseniin ja uskallusta antaa jotain itsestään.

Erinomaisen allianssiryhmittymän vahvuutena on parhaimmillaan se tikapuuajattelu, jossa jonkun pieneltä tuntunut yksittäinen idea kohoaa porras portaalta erinomaiseksi ja moniulotteiseksi kokonaisuudeksi.

Siis lopputulokseen, johon kukaan ei yksin olisi kyennyt ja jota kukaan ei olisi etukäteen osannut kuvitellakaan! Yksilön vahvuus ei yksin riitä, vaan jokaisen panosta tarvitaan.

Uskallan kutsua tätä allianssitiimin orkestroinniksi, jossa verkostoitumalla ja saumattomalla yhteistyöllä ryhmästä saadaan ulosmitattua huikeita tuloksia ja etukäteen tiedostamattomiakin vahvuuksia. Ja jos ryhmästä ei löydy ratkaisua, niin laajasta taustaverkostosta ratkaisuja löytyy varmasti.

Tämä ei tietenkään synny itsestään, vaan se vaatii harjoitusta, rajatonta luottamusta ryhmän toisiin jäseniin ja uskallusta antaa jotain itsestään ryhmän jäsenille.

Vaatii se myös aikaa ja harjoitusta, mutta tehty työ kannattaa varmasti!

Inspiroivaa ilmapiiriä ja tekemisen meininkiä

Inspirointia on vaikeampi kuvata. Se lienee allianssikontekstissa sittenkin enemmän tunnelma tai tunnetila kuin jokin kirjasta opeteltava prosessi tai toimintatapa.

Valmentaja tai uudenlainen johtaja on onnistunut inspirointityössään erinomaisesti, jos huomaa osaajien haluavan työskennellä juuri hänelle.

Toki valmentaja tai fasilitoija voi kannustaa ryhmää out of box -ajatteluun tai käyttämään uusia innostavia ryhmätyötapoja, mutta tämä opeteltu tapa ei ryhmän jäseniä pitkään inspiroi.

Sanotaanhan, ettei kannettu vesi kaivossa pysy.

Ryhmän pitää itse luoda inspiroiva ilmapiiri ja tekemisen meininki, jossa huumori kukkii, hyvästä ideasta heitetään yläfemmat, ja jossa tehdyt virheet käännetään yhdessä voitoiksi.

Valmentaja – tai uudenlainen johtaja – on onnistunut inspirointityössään erinomaisesti, jos huomaa osaajien haluavan työskennellä juuri hänelle. Eikö olisikin kiehtova ajatus, jos tällainen olisi arkipäivää joka esimiehellä? Tällöinhän inspiroivista johtajista kamppailtaisiin samoin tavoin kuin esimiehet kamppailevat inspiroivista tekijöistä – näyttääkseen vain esimiehinä itse hyviltä!

Saumattomassa tiimissä soitetaan jazzia

Itse esitän asiat usein mielikuvina. Mielestäni erinomaista ja saumatonta allianssitiimiä voisi mainiosti kuvata ammattimuusikoista koostetulla jazzbändillä.

Jazzbändin ensimmäinen tapaaminen menee nimien ja naamojen opetteluun tai soittimien vertailuun.

Basisti ei ymmärrä vielä rumpalin aivoituksia, eikä jamittelusta tässä vaiheessa kannata edes puhua. Toisella kerralla bändin nokkamies voi jo aloittaa kuvioiden läpikäymisen, mutta melko varmasti onnistumiset jäävät tälläkin kertaa vähiin.

Ajan myötä kuitenkin luotto muusikkokaveriin syvenee ja voi jo alkaa hieman ymmärtää myös kaverin vahvuuksia. Onhan kyseessä sentään alansa ammattilainen.

Haasteista, ja niistä yhdessä selviämisestä, alkaa nauttia.

Jossain kohtaa bändi on päässyt sille tasolle, että vahva pelikirja ja yhteinen tavoite ovat syvällä takaraivossa, ja sen varjolla uskalletaan jo hieman soveltaakin. Siis tehdä yllättäviä ratkaisuja, ja ainakin jazzbändin tapauksessa vetäistä ensimmäinen trumpettisoolo kaverin siitä suuttumatta.

Pienestä silmäniskusta kitaristikin ymmärtää, että myöhemmin on hänen hetkensä vetää näyttävä soolo, jolloin muut tapailevat hiljaa taustalla. Hymy nousee soittajien kasvoille.

Kun jazzbändi on riittävästi yhdessä jammaillut erilaisia kuvioita, on aika siirtyä täysin improvisoituun soitantaan.

Luotto toisiin soittajiin, erilaisiin yllättäviin tilanteisiin ja omaan soittotaitoonkin on noussut sille tasolle, ettei nuoteista soittaminen edes enää inspiroi. Odottaa vain seuraavaa yhteistä vapaata jamittelua ja sitä, että pääsee jälleen improvisoimaan taitavien muusikkokaverien kanssa.

Haasteista, ja niistä yhdessä selviämisestä, alkaa nauttia. Tämä, jos mikä on orkestrointia ja toiminta vähintäänkin inspiroivaa! Ja onhan se hienoa, että bändin vetäjä huomaa toisten haluavan soittavan juuri hänen bändissään.

Itse en soita jazzia – minua ei ole edes pyydetty koskaan jazzbändiin. Siviilissä olen tylsän harmaa insinööri, joten minun on parempi soittaa tylsästi nuoteista.

Onneksi saan nykyisin orkestroida inspiroivaa allianssibändiä!

 

Jyrki Kataja

Rakentamisen tarjouspäällikkö Jyrki Kataja (DI) on osallistunut neljän eri allianssin tarjousvaiheeseen, vastannut Tampereen Raitiotieallianssin tarjoustiimistä sekä hankkeen kehitysvaiheessa sen tavoitekustannuksesta. Herkästi syttyvä, innostava ja energinen Jyrki imee innolla uusia työmenetelmiä ja opettaa niitä mielellään myös muille. Eipä ihme, että marraskuussa 2017 Jyrki valittiin VR Trackin Vuoden esimieheksi.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu