Attracktiven blogi tarjoaa näkökulmia infrastruktuurin kiehtovaan maailmaan.

Alliansseista otetaan oppia: yhdessä ja uudella tavalla tehokkaammin maaliin

VR Track on osallistunut hyvällä menestyksellä useampaankin allianssimuotoiseen tarjouskilpailuun. Olemme ottaneet allianssin perusteesit – yhdessä tekeminen ja jatkuva parantaminen – laajasti käyttöön myös muussa toiminnassamme.

Kuva: tsyhun / Shutterstock

Allianssimallinen työskentelytapa on meille tuttua jo useasta infrahankkeesta. Yhdessä Liikenneviraston kanssa toteutimme Euroopan ensimmäisen julkisen infra-alan allianssihankkeen perusparantamalla rataa Lielahden ja Kokemäen välillä. Hanke valmistui muuten reilusti etuajassa. Tällä hetkellä työskentelemme allianssina Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteyksien parantamiseksi ja tuoreimpana Tampereen raitiotiehankkeessa olemme etenemässä juuri kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen. Näiden lisäksi pilotoimme parhaillaan Liikenneviraston kanssa, kuinka allianssi taipuu infran kunnossapitoon.

Allianssihankkeiden tarjousvaiheessa merkittävinä valintakriteereinä ovat olleet muun muassa yhteistyökyky, integrointikyvykkyys, innovointi, läpimenoaika sekä jatkuva parantaminen. Miten tuo lista tuntuukaan niin tutulta? Déjà vu, siinähän on lueteltu LEANin perustyökalut! Toki samat toimintatavat ovat käytössä myös allianssien kehitys- ja toteutusvaiheissa, mutta useimmiten uudet toimijat saavat allianssin ahaa-elämyksensä juuri tarjousvaiheessa.

Olemmekin hankkeiden myötä opetelleet monia osallistavia ja innostavia työmenetelmiä, joilla saamme itsemme lisäksi myös tilaajat, konsultit ja kolmannet osapuolet sitoutumaan hankkeen tavoitteisiin. Totta kai hyödynnämme allianssioppeja myös omassa arjessamme, vaikkei kyseessä olisikaan allianssimuotoinen hanke.

Anna itsestäsi ja saat muilta takaisin

Yleensähän homma menee näin: sitä tekee jutun itse ja tietää haluamansa lopputuloksen jo etukäteen. Suoritamme tehtävän vanhalla rutiinilla huomaamatta, että samalla olemme kehityksen ja kehittymisen esteenä. Kommentteja ei muilta pyydettäessäkään heru, mutta jälkiviisautta riittää sitäkin enemmän. Yhteisiä tavoitteita ja sitoutumistakaan ei siten hevin saavuteta.

 Erilaiset näkökulmat luovat hyvän kasvualustan onnistuneille oivalluksille.

Tunnistat varmaan uutta dokumenttia luodessasi tunteen, jossa tyhjä A4-arkki odottaa ensimmäistä kirjaintaan. Olisiko sittenkin inspiroivampaa, jos työkaverisi antaisivat sinulle puoli tuntia aikaansa, ja keräisittekin aihiot ja näkökulmat aluksi yhdessä. Erilaiset näkökulmat luovat hyvän kasvualustan onnistuneille oivalluksille. Itse voit vastaavasti antaa oman panoksesi kaverillesi hänen sitä tarvitessaan.

Tästä perimiltään onkin kyse. Anna jotain itsestäsi ja ole avoin muille. Tiedon panttaaminen omassa päässäsi vain asemasi turvaamiseksi on turmiollista. Verkostoituminen ja tiedon jakaminen ovat tätä päivää.

Olemme erilaisia – täydentäkäämme siis toisiamme

VR Track on iso organisaatio. Meillä on runsaasti erilaista osaamista, erityyppisiä ja -ikäisiä ihmisiä ja paljon hiljaista tietoa. Kuinka saisimme omasta joukkueestamme yhä enemmän irti? Kun tarinaan lisätään vielä tilaajat, omat kumppanimme ja muut tahot, on näkökulmia ja osaamista aina vain enemmän.

Olen itse ekstrovertti – ulospäin suuntautunut, energinen ja pidän yllättävistä tilanteista. Teen päätökseni intuition varassa ja näen ratkaisut usein mielikuvina. Heikkouksiani ovat asioiden loppuun saattaminen tai rutiinien pyörittäminen. Joukkueessamme on onneksi myös introvertteja ja loogiseen päättelyyn kykeneviä ihmisiä. Yhdessä erilaisten ihmisten kanssa olemmekin aivan ylivertainen tiimi! Yksi ideoi, toinen luo asiasisältöä. Joku tunnistaa epäkohdat, toinen taas potkii eteenpäin heikkoina hetkinä. Joku osaa tiivistää olennaisen ja toinen innostuu luomaan uusia näkökulmia. Jokaisen panos on tärkeä.

Allianssivalmennuksissa puhutaankin paljon yhdessä tuottamisesta ja siitä, kuinka jokainen näkee lopputuloksessa oman sormenjälkensä. Siis sen ajatuksen, huomion tai huolen, jonka kenties juuri hetki sitten kirjoitti post-it-lapulle. Kun lopputuotosta työstetään yhdessä, lappuja ryhmitellään taitavasti ja tuodaan uusia näkökulmia, on sitoutuminen yhteiseen aina parempaa – olinhan sitä minäkin tekemässä!

Yhdessä uusiin tuloksiin

Allianssit muodostuvat kahden tai useamman organisaation työntekijöistä. Jokainen tuo mukanaan paitsi omat erityispiirteensä ja vahvuutensa myös oman organisaationsa työskentelytavat ja työmenetelmät. Jotta allianssin asettamat tavoitteet toteutuisivat, on kaikkien opittava yhteiset tavat toimia – hankkeen parhaaksi. Priorisoimme yhdessä tuloksia ja tunnistamme jatkotoimenpiteitä, ja jonkun päässä saattaa muhia jo seuraava idea asian edelleen kehittämiseksi.

Työpajatyöskentely on todistetusti toimiva työkalu innovatiivisten ratkaisujen, sitoutumisen ja yhteisten tavoitteiden varmistamiseksi.

Työpajatyöskentely on todistetusti toimiva työkalu innovatiivisten ratkaisujen, sitoutumisen ja yhteisten tavoitteiden varmistamiseksi. On helppo osoittaa, ettei kukaan tuottaisi yksin vastaavia tuloksia. Yksin tuotettu materiaali jää kirjoittajansa näköiseksi ja usein aika näköalattomaksi, jopa köyhäksi.

Ryhmätöissä lopputulosta ei edes voi täysin ennustaa, mutta se on vain hyväksi. Voin todeta, että hyvin suunniteltujen työpajojen lopputulokset ylittävät lähes aina niille asetetut ennakko-odotukset. Tuotokseen on saatu uusia yllättäviäkin näkökulmia, ja monen ihmisen osaaminen on saatu kiteytetyksi yhteiseksi lopputulemaksi, johon on helppo sitoutua.

Hymy tai naurukaan ei ole vallan tavatonta hyvän työpajan päätteeksi, mutta onneksi se ei ole vaarallista. Ei edes insinöörin kasvoilla.

Työpajassa innostus saa keskustelun liiaksi rönsyämään, ja ideoita syntyy ihan huomaamatta myös varsinaisen aiheen ulkopuolelta. Nämäkin ideat kannattaa toki noteerata jatkoa varten, koska joukossa saattaa olla todellisia helmiä. Tilaisuuden fasilitaattorilta vaaditaankin erityistaitoja, jotta toisaalta tavoiteltu tuotos saavuttaisiin, mutta ryhmässä syntynyt innostus ja loistavat ”sivuosumatkaan” eivät jäisi huomaamatta!

Rohkeasti käyttöön!

Olemme kokeilleet uusia menetelmiä rohkeasti eri tilanteissa, niin alliansseissa kuin omassa organisaatiossamme, ja kokemukset ovat järjestään hyviä tai suorastaan erinomaisia. Työmaillamme työntekijät ovat päässeet yhä enemmän osallistumaan tuotannonsuunnitteluun. Johtoryhmät luovat strategiaa ideoiden, ja tarjoustoiminnassa aiempia hankkeita analysoidaan yhdessä.

Vain mielikuvitus on rajana kun pohtii, kuinka saamme hyödynnettyä ison joukon osaamista yhden tai muutaman ihmisen sijasta. Opimme koko ajan toisiltamme, ja toimintatavat jalkautuvat ja jalostuvat koko ajan. Tämä jos mikä on jatkuvaa parantamista – siis LEANia.

Suosittelenkin lämpimästi kokeilemaan yhdessä luomista. Kyse on myös heittäytymisestä – on vain uskallettava lähteä peliin mukaan. Tuoda itse jotain, ja saada mukaansa paljon enemmän.

Itse ei onneksi tarvitse tietää kaikesta kaikkea vaan tulee tietää kuka tietää, ja osata onkia tuo tieto yhteiseen käyttöön. Yksi plus yksi on taatusti enemmän kuin kaksi!

 

Jyrki Kataja

Rakentamisen tarjouspäällikkö Jyrki Kataja (DI) on osallistunut neljän eri allianssin tarjousvaiheeseen, vastannut Tampereen Raitiotieallianssin tarjoustiimistä sekä hankkeen kehitysvaiheessa sen tavoitekustannuksesta. Herkästi syttyvä, innostava ja energinen Jyrki imee innolla uusia työmenetelmiä ja opettaa niitä mielellään myös muille.

3 kommenttia artikkeliin

 1. Erinomainen blogi siitä missä mennään tänään infra-alalla työympäristön kehittämisessä.
  Merkittävää on, että uusi sukupolvi on oppimassa ja osa jo osaa nuo LEAN työkalujen käyttämisen päivittäisessä kouluarjessa. Tämän on mahdollistanut ops 2016 (https://www.oph.fi/ops2016/perusteet), joka on otettu käyttöön Suomessa tänä syksynä. Suomen koulutusjärjestelmä on maailman huippua!
  Tulevalle sukupolvelle digitaalisuus ja toisten huomioon ottaminen sekä yhdessä tekeminen oikeilla työkaluilla on arkea.
  Olisiko syytä ottaa oppia opetussuunnitelmasta, jossa myös ihmisten yhdessä tekeminen saadaan pitkäjänteiseksi. Olisiko tässä mahdollisesti ratkaisua siihen, että allianssiorganisaatioiden henkilöresurssien vaihtuvuus vähenisi ja uusien henkilöiden olisi tehokkaampaa tulla mukaan allianssille. Puhumattakaan organisaatioiden työtapojen kehittymisestä.

 2. Hyvä huomio, Kimmo. Olen itsekin pienen koululaisen vanhempana ilolla seurannut koulujen uusia toimintatapoja. Yhdessä tekeminen, digitaalisuus (mm. pädit opetuksessa) ja tiedon hyödyntäminen (netti) ovat jo arkipäivää lapsille. Nuorissa on tulevaisuus tässäkin tapauksessa!

  Toki me kokeneemmatkin voisimme rohkeammin hypätä pois tutulta ladulta ja etsiä uusia reittejä – jos ei ihan umpihangesta, niin ainakin hyvästä hankikannosta!

 3. Ja kuten väärin menneestä nimestäni voi päätellä, on meillä vanhemmilla tekemistä ihan näissä perusasioissa ?

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Jaa sivu